Nog Steeds Hypo

Ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto (ook wel thyroiditis genoemd) is veruit de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie. Bij de ziekte van Hashimoto valt het immuunsysteem abusievelijk de schildklier aan, waardoor deze langzaam vernietigd wordt. Het is een erfelijke ziekte die 20 keer vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

 

 Hakaru Hashimoto beschreef in 1912 als eerste de ziekte van Hashimoto

 Hakaru Hashimoto


Hoe weet ik of ik de ziekte van Hashimoto heb?

Kenmerkend voor de ziekte van Hashimoto is dat de antilichamen ‘anti TPO’ (=thyroperoxidase, een eiwit dat alleen in de schildklier voorkomt)  en ‘anti TG’  (=Thyroglobulin,  een ander eiwit dat belangrijk is voor allerlei schildklierfuncties) geleidelijk de folliculaire cellen van de schildklier vernietigen. Het diagnosticeren van de ziekte gebeurt dan ook door de anti TPO en anti TG waarden te controleren middels een bloedonderzoek. Aan het begin van de ziekte kunnen een te snelle schildklierfunctie en een te lage elkaar afwisselen.    


Wat kan ik doen om me weer goed te voelen?

Een patient kan, naast het bezoeken van een goede arts (bij voorkeur van de lijst artsen die met dierlijk schildklierhormoon werken) de tips opvolgen van de pagina ‘welzijn/gezondheid’ en kan het beste gluten vermijden. Niet alleen omdat er een link is tussen de ziekte van Hashimoto e coeliakie, maar ook omdat Hashimoto patienten vaak zonder dat te weten gevoelig zijn voor gluten. Zelfs als een patient geen verschil merkt bij het vermijden van gluten, is het nog steeds het beste om het te vermijden. Op deze pagina staat uitgelegd waarom.

Wat kan een Hashimoto patient doen om te voorkomen dat haar kinderen ook de ziekte van Hashimoto krijgen?

Er zijn drie voorwaarden nodig om een autoimmuunziekte te activeren:

  • De eerste is het gen dat overgedragen moet worden. De mitochondriën worden overgedragen door de moeder aan haar kinderen en dus is het zeer waarschijnlijk dat als een moeder Hashimoto heeft zij dit gen overdraagt aan haar kinderen.  
  • De tweede voorwaarde is een externe factor; een ‘trigger’. Hier spelen gluten een belangrijke rol. Het lichaam dagelijks blootstellen aan gluten kan de genen activeren en het autoimmuunproces in werking zetten.
  • De derde en laatste voorwaarde is een beschadigde darmwand. Vooral ‘leaky gut’ (poreuze darmwand) belast het immuunsysteem. Gluten spelen hierbij een belangrijke rol, omdat gluten de delicate microvilli aantasten.  

Een speciale manier van eten kan dus helpen voorkomen dat het autoimmuunproces in werking treedt. Ook is borstvoeding belangrijk voor het immuunsysteem van het kind. Bij voorkeur twee jaar of langer zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. Daarnaast adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie ook de eerste zes maanden het kind exclusief en alleen met borstmelk te voeden. Gelukkig zien steeds meer vrouwen de voordelen van borstvoeding en zijn er Facebook groepen en fora waar men hulp en tips kan vragen. Zoals de Facebook groep “natuurlijk borstvoeding – ook voor ‘n 6M+kind”het borstvoedingsforum en La Leche League.


Schildklierknobbels (oftwel nodules)

De ziekte van Hashimoto kan nodules veroorzaken. Het is belangrijk deze te laten onderzoeken om na te gaan of ze kwaadaardig zijn. Gelukkig gaat het maar in minder dan 5% van de gevallen om kwaadaardige knobbels.    

Secured By miniOrange