Nog Steeds Hypo

Patientenblog post geschreven door Amanda van den Berge

Maagklachten door de blauwe kleurstof van Thyrax duotab 0,025 mg??

Amanda van den Berge

‘Lees ik dat nou goed, maagklachten door de blauwe pilletjes die ik dagelijks slik?’ Jazeker, dat leest u goed! Nog niet echt bekend, hè? Daar kwam ik ook achter, totdat ik het navroeg op een forum.

Persoonlijke ervaring

Op mijn 15de leeftijd werd de ziekte van Hashimoto ontdekt. Ik slikte blauwe en witte pillen van Thyrax duotab®. Kort daarna begon ik maagklachten te krijgen. Allereerst werd er de helicobacter bacterie ontdekt die kwaadaardig bleek, waardoor mijn maagwand bijna weg was. Antibiotica en maagbeschermers gekregen. Jaren later nog steeds maagklachten ondanks de maagbeschermers, dus weer een gastroscopie gehad. Mijn maagwand was nog een beetje rood, maar leek bijna hersteld. Anderhalf jaar later nog steeds maagpijn ondanks de zwaarste maagbeschermers, weer een gastroscopie gekregen, dit keer bij een second opinion in Gent. Mijn maagwand was volledig hersteld, waar de pijn vandaan kwam wisten zij dan ook niet meer. Ik legde mij er maar bij neer, totdat ik kort geleden iets interessants zag op het forum. Sinds ik Thyrax duotab® 0,150 mg slik, heb ik géén maagklachten meer!

Blauwe kleurstof wel, witte en roze kleurstof niet
Op het forum zag ik tussen de topics door een reactie van iemand, er werd verteld dat er geen maagklachten meer waren toen er overgestapt werd van Thyrax duotab® naar Eltroxin®. Dit maakte mij aan het denken, komen de maagklachten dan door Thyrax? Ik deed een rondvraag en wat blijkt: er waren vooral maagklachten bij mensen die de blauwe tabletten van Thyrax gebruikten, niet bij de witte van 0,100 mg of de roze van 0,150 mg. Bij Eltroxin waren er nauwelijks mensen met maagklachten; zij hebben dan ook alleen maar witte tabletten. Als de blauwe tabletten een oorzaak kunnen zijn van maagklachten, ligt het hoogstwaarschijnlijk aan de blauwe kleurstof indigokarmijn, E132. Men kan allergische reacties krijgen door deze kleurstof, zoals huiduitslag, pruritus, bronchoconstrictie, hypo- of hypertensie en bradycardie.

Kort samengevat: ik heb een vermoeden dat maagklachten bij schildklierpatiënten te maken kunnen hebben met de medicatie die zij slikken: Thyrax duotab 0,025 mg®, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de kleurstof indigokarmijn (E132). Echter, op internet staan maagklachten (nog) niet geregistreerd als klachten die men kan verwachten van deze kleurstof, waardoor het niet zeker is of het onderdeel is van een allergische reactie. Ook kan niet over een kam geschoren worden dat de blauwe kleurstof dé reden is van de maagklachten. Er blijft uiteraard een groep over die maagklachten hebben, maar dan misschien door een andere reden. Ik zou zeggen, probeer het eens uit om de blauwe pillen te ontwijken en zie wat voor verschil het bij u maakt!

Secured By miniOrange