Nog Steeds Hypo

Glutenvrij brood uit de broodbak machine

Glutenvrij, lekker en gezond brood maken met de broodbak machine is een hele uitdaging. Brood met gluten zal altijd het lekkerst blijven, maar dit brood komt er het dichtste bij.

glutenvrij brood uit de bbm

IMG_20140822_131326

Glutenvrije kant en klaar mixen zijn niet aan te raden, omdat daar e-nummers en chemische ingrediënten in zitten. Daarom is het beter zelf glutenvrije bloem te maken. Voor dit brood is als volgt meel te maken: 200 gram maïsmeel, 200 gram glutenvrije havermeel (=fijngemalen havermout), 300 gram maizena en 300 gram witte rijstmeel zeven en in een grote container doen. Goed schudden en klaar. Wat er overblijft, is goed voor meer brood of kan gebruikt worden als glutenvrij meel voor andere lekkere baksels. Let altijd op dat de ingrediënten voor de meelmix glutenvrij zijn en dat er niet op de verpakking staat ‘kan sporen van gluten bevatten’.

Het brood op de foto’s is gebakken met een Unold 68511 broodbak machine, hoewel het waarschijnlijk ook prima lukt met andere broodbak machines. Omdat glutenvrij brood slechts één keer het programma onderdeel rijzen hoeft te doorlopen, is het belangrijker dat de broodbakmachine een zelf te personaliseren programma heeft dan een glutenvrij programma. De Unold 68511 beschikt hierover. Ook heeft deze een bakblik met twee roerstaven, wat ook heel belangrijk is voor glutenvrij brood. In de gebruiksaanwijzing staat hoe het persoonlijke programma ingesteld wordt. Het voor dit brood gebruikte gepersonaliseerde programma is:

Preheat: off
knead: 25
rise 1: 1:10
rise 2: off
rise 3: off
bake: 1:00 (1 hour)
keep warm: off

Hoewel de Unold bakmachine over een uitgestelde timer beschikt, kan deze functie niet gebruikt worden bij dit recept vanwege de eieren.

De grote bakvorm is gebruikt met de grote roerstaven. N.B. let op: niet in de kleine bakvormen doen, want dan loopt het deeg over.

Natuurlijk kunnen er ook lekkere pitten en zaden worden toegevoegd zodra de piep aangeeft dat het programma er klaar voor is.

Benodigdheden voor het brood:
450 gram zelfgemaakte glutenvrije bloem (zoals hierboven beschreven)

1 eetlepel droge poedergist, liefst e-nummervrij zoals Bioreal
1 ½ theelepel zout (liefst keltisch zeezout)
1 eetlepel psylliumzaad (ook wel fiber husk genoemd)
300 gram warm water
2 flinke eieren, op kamertemperatuur
2 theelepels olijfolie of olie naar keuze
1 eetlepel honing

Werkwijze
Het grote bakblik invetten met olie en de roerstaven plaatsen.

De volgende droge ingrediënten in een schaal doen:
450 gram glutenvrij zelfgemaakt meel
1 ½ theelepel zout
1 eetlepel psylliumzaad
Roeren.

De volgende natte ingrediënten in een schaal doen:
300 gram warm water

2 eieren
2 theelepels olie
1 eetlepel honing.
met garde heel lichtjes kloppen.

Doe de natte ingrediënten in de broodmachine. Daaroverheen de droge ingrediënten zodat de natte volledig bedekt zijn. 1 eetlepel gist er bovenop doen.

Broodbakmachine aanzetten. Na een paar minuten met een houten voorwerp (om het bakblik niet te beschadigen) als het nodig is de deegresten naar beneden schrapen. Als het brood klaar is, het er uithalen en niet warm laten houden. Daar wordt het brood minder lekker van (te gestoomd). Dit recept kan helaas niet worden ingesteld met de timer vanwege de eieren die dan zouden bederven. 

Gebaseerd op het originele recept van Sarah Nielsen oftewel ‘Celiac in the City’. 

Secured By miniOrange