Nog Steeds Hypo

Gluten

Voor mensen met de ziekte van Hashimoto, een autoimmuunziekte waarbij het immuunsysteem abusievelijk de schildklier aanvalt waardoor deze geleidelijk vernietigd wordt, is het beter 100% glutenvrij te eten. Tarwe zou niet alleen in de jaren 60 genetisch gemanipuleerd zijn waarna veel meer mensen allergisch/gevoelig zijn geworden, maar het veroorzaakt ook bij wie het consumeert een verhoogde aanmaak van het eiwit zonuline. Dat gebeurt bij iedereen dus ook bij gezonde mensen. Zonuline vergroot de doorlaatbaarheid van de darmwand waardoor grotere stukjes voedsel de bloedbaan binnen kunnen dringen. Dat is natuurlijk wel het laatste waar iemand met een verstoord immuunsysteem behoefte aan heeft. Veel Hashimoto patienten voelen zich beter wanneer ze gluten vermijden, maar ook al is dat niet het geval dan is het nog steeds beter om gluten te vermijden vanwege bovenstaand proces. Vaak hebben Hashimoto patienten leaky gut (poreuze darmwand) en voedingsintoleranties. Er is ook een link tussen de ziekte van Hashimoto en coeliakie. Op www.livaad.nl staan alle glutenvrije producten in een database, ook zijn daar glutenvrije restaurants te vinden. Wel is het beter om glutenvrije bewerkte producten te vermijden, omdat deze vaak chemische en genetisch gemanipuleerde ingredienten bevatten. Bijvoorbeeld het vaak gebruikte ingredient lupine is genetisch gemanipuleerd omdat het van nature een bittere smaak heeft en geen zoete. Bijna alle meelmixen bevatten E464 oftewel hydroxypropylmethylcellulose. Het is gezonder om zelf glutenvrije meelmixen te maken. Klik hier voor een glutenvrij broodmachine recept.

 

glutenfree

Deel deze paginaTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr