Nog Steeds Hypo

Bijnieruitputting

Bijnieruitputting is een conditie die wordt veroorzaakt door een tekort aan het hormoon cortisol. Er zijn veel symptomen maar de meest bekende is chronische vermoeidheid. Helaas zijn er nog steeds veel  reguliere artsen volgens wie bijnieruitputting niet bestaat, zij erkennen alleen de ziekte van Addison, een zeer ernstig tekort aan cortisol. Is het cortisolniveau verlaagd, maar niet zo ernstig laag als bij de ziekte van Addison, dan is er volgens hen geen diagnose en dus geen behandeling. En geen probleem…. In de praktijk blijkt echter dat deze patienten wel degelijk problemen hebben. Gelukkig worden steeds meer artsen hier bewust van. Voor hypo patienten is een goed cortisolniveau zeer belangrijk, omdat in de parktijk blijkt dat bijnieruitputting de werking van het schildklierhormoon negatief beinvloedt. Dit geldt voor alle schildklierhormoon behandelingen, dus zowel voor levothyroxine (zoals Euthyrox, Eltroxin en Thyrax) als voor dierlijk schildklierhormoon en synthetische T3/T4 behandeling. 


Meten van het cortisolniveau
Het cortisolniveau kan gemeten worden aan de hand van bloedonderzoek, maar deze heeft slechts één meetmoment. Veelzeggender is een 24 uurs speekseltest. Deze heeft meerdere meetmomenten per dag en de uitslag wordt weergegeven in een curve.  

Sommige laboratoria bieden meerdere bloedafnamen per dag aan, maar deze zijn vaak duur en de patient dient vele uren in het laboratorium te verblijven. Ook bieden verscheidene ziekenhuizen de salivette speekseltest aan, maar dit betreft slechts één meetmoment.

Aan te raden is een speekseltest zoals bijvoorbeeld de Medivere speeksel stress profieltest, met 7 meetmomenten. Belangrijk is dat de test wordt uitgevoerd op een routine dag (dus niet bijvoorbeeld op de dag dat een nieuwe zware sport wordt aangevangen) en dat de instructies nauwkeurig worden opgevolgd. Het is raadzaam de avond voor de test alles klaar te leggen en de instructies goed door te lezen.

Uitslag
De uitslag is online af te lezen en zal ook per post worden gestuurd. Het serienummer en code van de test kit dienen te worden bewaard, omdat deze nodig zijn om in te loggen.

Meer informatie over bijnieruitputting en een opsomming van alle symptomen vindt u op de site http://www.bijnieruitputting.com/

 

 Eerste testresultaat van de auteur van deze site, februari 2012, na jaren behandeling met Euthyrox

eerste cortisol test

Tweede testresultaat van de auteur van deze site, juli 2013, na behandeling met dierlijk schildklierhormoon, behandeling voor bijnieruitputting en glutenvrij dieet. 

tweede cortisoltest

Secured By miniOrange